Brandweer

donderdag 02 september 2010 Uitstapjes

Door Marjan Weistra

Wat leuk en leerzaam om eens een middagje de brandweer te bezoeken. Door donkere kamers lopen, een spel spelen en natuurlijk brandjes blussen!!

De brandweerman die ons de hele middag heeft ‘bezig’ gehouden was een hele lieve man, die ook veel geduld met de kinderen had. Het heette Hans. Hij ging ons eerst allemaal uitleggen wat we konden verwachten. Toen mochten alle kinderen een overall aantrekken en gingen we naar een aparte ruimte waar een vuur moest worden geblust door de kinderen. En zo leerden zij (en wij) het verschil tussen poederblussers en schuimblussers.

Er moesten brandjes worden geblust in een huiskamer, buiten en de kinderen kregen zelfs een masker op en zelfs een zuurstoffles om, om te ervaren hoe het is om een brandweerman te wezen! Leren over zuurstof, tijdinschatting en vooral over de veiligheid.

Gezellig, even pauze voor iedereen. We mochten in de kantine zitten en we kregen allemaal een drankje met iets lekkers erbij.

De kinderen kregen na de pauze een behendigheidsspel. Om te leren over teamwork. (Vooral niet luisteren naar de adviezen van de begeleiders en ons, want die waren vaak fout, ahum..) De kinderen moesten op vaten steeds overstappen op andere vaten, maar wel samen en met één lange en één korte balk als hulpmiddel, en natuurlijk mocht de grond niet geraakt worden. Maar die slimmeriken hebben het gered hoor, we zijn super trots op ze.

Nog een belangrijke tip: Mocht je in een donkere kamer zijn door de rook van een brand, probeer dan altijd via de muren een uitgang te vinden, want je móet toch tenslotte een deur tegenkomen. En verder….. maak dat je zo snel mogelijk weg komt!

Moe maar voldaan ging iedereen weer naar huis.

Donaties

A Break 4 Kids is afhankelijk van giften en is altijd op zoek naar (gulle) donateurs.

Volg ons op Facebook!